صفحه اصلی   

        کلوپ نسوان   

        کافه مونث   

        مشق هفته   

        روزنامه دیواری   

        کتابهای اینترنتی مدرسه    

        صفحه فیس بوک مدرسه   

        کانال یوتیوپ مدرسه   

        همگرایی جنبش زنان در انتخابات   

        لایحه ضد خانواده   

        کمپین یک میلیون امضا   

        8 مارس    

        22 خرداد    

        مبصر کلاس   

        دردسر جنسیت   

        چالش ماه   

        اخبار   

        English    

  اینترنت مدرسه فمینیستی

 

      مشق هفته....  
 

مراسم سوگواری ایرانی (درباره «سووشون») / چارلز ملویل / ترجمه رویا صحرایی

14 دی 1391

مدرسه فمینیستی: دور از انتظار نيست که رُمان "سووشون" پرخواننده­­­­ترين رُمان ايرانی باشد. نويسنده اين کتاب، خانم سيمين­­­­دانشور همسر نويسنده و روشنفکر برجسته­­­ی چپ­­­گرا «جلال آل­­­احمد» بوده است. آل­­­احمد در سال 1969 اندکی پیش از انتشار سووشون، درگذشت و مشهورترين اثر وی تحت عنوان «غربزدگی»، اعتراضی پرشور به پذيرش کورکورانه ارزش­­­­های غربی بود که سبب فرسودگی هويت فرهنگ ايرانی در زمان شاه گرديده بود.

ادبيات انتقادی سيمين­­­دانشور در دهه 1970 به تنهايي حاکی شهرت وی در ايران است اما نوشته او به خودی خود برخلاف آثار جلال آل­­­­احمد ، می­­­تواند نظر تعداد قابل توجهی از مخاطبان را ــ حتی فراتر از محدوده روشنفکران ــ به خود جلب نمايد. جالب است که «رکسانا زند» و «پيترهلبان» بدون تغيير ماهيت این کتاب به متنی دانشگاهی ، آن را به عنوان داستان محفوظ داشته­­­­­اند.

سووشون، داستانی پيچيده و رضايت­­­­بخش است که در قالب روايتی متداول و با تم شهادت و سوگواری نگاشته شده است. داستان در شيراز در زمان جنگ جهانی دوم آغاز، و از زبان «زری» همسر یک زمین­­­­دار به نام «يوسف»، روایت می­­­شود. يوسف از شخصيتی کامل و ايده­­­آل برخوردار است، شوهری دوست داشتنی است و زمین­­­­داری روشنفکر، که وضعيت دهقانان برایش واقعاَ مهم است و باور دارد که اين دهقانانند که بايد از حاصل دسترنج خود، لذت ببرند نه ارتش اشغالگر انگليس.

انگليس فشارش را به يوسف برای فروش گندم به آنان می­­­افزايد و مقاومت يوسف به فاجعه­­­ای می­­­انجامد. جزیيات دسيسه­­­­های متفاوت قبايل، کمونيست­­­ها، دولت محلی و مقامات انگليسی به­­­شکل هشداردهنده­­­­ای برای زری نامفهوم می­­­­نمايد. زری تنها از گفتگوهای گيج­­­­کننده مهمانان همسرش به هنگام پذيرايي از آنان، متوجه اين دسيسه­­­­ها می­­­­گردد. ترديد عصبی او با گرمای ناخوشايند تابستان، همه­­­­گيری تيفوس و قحطی، ناراحتی ناشی از بارداری­­­­اش و ديدارهای او از بیماران روانی، شدت می­­­­يابد.

زری که در مدرسه ( مدرسه مبلغين انگليسی که به او اجازه نمی­­­­دادند برای مرگ پدرش حتی لباس عزا به تن کند) از خود شجاعت نشان می­­­­دهد ، اما درمي­­­­يابد که آن­­­قدر به همسر و فرزندان خود وابسته است که نمی­­­­تواند ريسکی را بپذيرد؛ تنها عمل دليرانه­­­­ای که می­­­­تواند از او سر بزند باز نداشتن افرادی است که می­­­­خواهند شجاعانه عمل کنند. از سوی دیگر، يوسف شوهر زری می­­­­داند که زمان حاضر ، زمان مناسبی برای بيان عقايدش نيست اما او با اراده­­­­ای راسخ، به آن­­­چه اعتقاد دارد عمل می­­­کند تا بتواند زمان را شتاب بخشد و به موقعیتی تبديل نمايد که عقايدش قابليت پذيرش يابند. ايده­­­­آليست بودن يوسف کاملا متضاد با دنياپرستی برادر بزرگ او ، ابوالقاسم­­­­خان (خان­­­­کاکا) است. ابوالقاسم­­­­خان یکی از شخصيت­­­­های محوری در سووشون است که بسیار ماهرانه تصوير شده است. تصویری واقعی که جاه­­­­طلبی­­­­های سياسی­­­­اش او را به دلال و واسطه­­­­ای برای کارهای خلاف و زشت فرماندار و مقامات انگليسی، مبدل ساخته و اين در حالی است که او از نفوذ خود برای حمايت از برادر ایده­­­­آل­­­­گرا و مقيد به اصولش (یوسف) نیز استفاده می­­­­کند.

چنين




    English    فیس بوک     تماس با ما    درباره ما    اخبار    بخش های پیشین سایت    روزنامه دیواری    مبصر کلاس    مشق هفته    لوگوی هفتگی ها    ویدئو - گزارش ها    کافه مونث    کتاب های اینترنتی مدرسه    کلوپ نسوان